Pęczotto z dynią i jarmużem

Pęczotto z dynią i jarmużemPęczotto z dynią i jarmużem

Danie bardzo zdrowe. Pęczotto z dynią i jarmużem to jesienna propozycja na wzmocnienie organizmu przed słabnącą pogodą 😉

Składniki na 2 porcje:

  • 1/3 szklanki kaszy pęczak
  • 1 i 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 3 garście jarmużu
  • 2 plastry sera feta (opcjonalnie)
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu lub gorącej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć na niej przeciśnięty ząbek czosnku, niemal od razu dodając suchą kaszę oraz oderwane kawałki rozmarynu. Razem wymieszać, aby kasza została pokryta przez tłuszcz.

Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować ok. 10 minut.

Po tym czasie dodać pokrojoną dynię i gotować kolejnych ok. 15 minut, a na 3 minuty przed końcem dodać posiekany jarmuż. Na koniec wrzucić posiekaną w kostkę fetę, wymieszać.

Pęczotto z dynią i jarmużem podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
tort kajmakowy
Tort kajmakowy

Tort kajmakowy na orzechowym biszkopcie Tort kajmakowy: orzechowe blaty biszkoptu, nasączone kawą i likierem, przełożone masą śmietanowo-kajmakową i do tego...

Zamknij