Pęczotto z dynią i jarmużem
Pęczotto z dynią i jarmużem
Danie bardzo zdrowe. Pęczotto z dynią i jarmużem to jesienna propozycja na wzmocnienie organizmu przed słabnącą pogodą 😉
Składniki na 2 porcje:
- 1/3 szklanki kaszy pęczak
- 1 i 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 3 garście jarmużu
- 2 plastry sera feta (opcjonalnie)
- 1 i 1/2 szklanki bulionu lub gorącej wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć na niej przeciśnięty ząbek czosnku, niemal od razu dodając suchą kaszę oraz oderwane kawałki rozmarynu. Razem wymieszać, aby kasza została pokryta przez tłuszcz.
Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować ok. 10 minut.
Po tym czasie dodać pokrojoną dynię i gotować kolejnych ok. 15 minut, a na 3 minuty przed końcem dodać posiekany jarmuż. Na koniec wrzucić posiekaną w kostkę fetę, wymieszać.
Pęczotto z dynią i jarmużem podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!