Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Bardzo zdrowa i bardzo smaczna alternatywa dla kupnych wędlin, pasztetów, czy serów – pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Robi się ją szybko i równie szybko znika z miseczki 🙂 Ponadto jest to bogactwo białka i innych cennych składników zdrowotnych. Co więcej – ciecierzyca – odchudza 😉
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2-3 suszone pomidory z zalewy
- 1/2 małej cebulki
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów lub dobrej oliwy z oliwek
- kilka listków bazylii
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Cebulkę drobno posiekać i poddusić na rozgrzanej oliwie. Wraz z pozostałymi składnikami umieścić ją w pojemniku malaksera (lub wysokim pojemniku do blendera „żyrafy”) i wszystko zmiksować na niemalże gładką masę (mogą być wyczuwalne kawałki ciecierzycy, jeśli takie lubicie). Doprawić do smaku i ewentualnie dolać nieco więcej oleju.
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów świetnie smakuje ze świeżym pieczywem czy na tostach. Można ją też podać na krakersach podczas przyjęć ozdabiając listkami roszponki czy rukoli i świeżymi pomidorami.
Pastę z ciecierzycy przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Smacznego!