Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim z sosem musztardowym
Idealne na raz jako zakąska do piwka 🙂 Mój T. je uwielbia, mimo iż za piwem nie przepada. Czasem specjalnie kupuje puszkę piwa tylko po to, abym mu je zrobiła.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 parówek
- kilka plastrów sera żółtego (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 2 łyżki musztardy Dijon
- ziarna sezamu (opcjonalnie)
Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie i lekko rozwałkować. Posmarować bardzo cienko musztardą. Układać na nim plastry sera żółtego (opcjonalnie) a na niego parówki i zwijać tak, aby cała parówka była w cieście. Dobrze dokleić brzegi. Parówki pokroić na kawałki (na mniej więcej 4 części każdą). Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Dodatkowo można obsypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec ok. 20 minut do zarumienienia. Podawać gorące z ulubionymi dipami (serowym, salsą pomidorową lub musztardowym).
Składniki na sos musztardowy:
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki śmietany (można zmieszać np. jogurt naturalny z majonezem)
- sól
- pieprz
Musztardę wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku. Zamiast sosu musztardowego, można przyrządzić inny ulubiony dip.
Smacznego!