Naleśniki z twarogiem i truskawkami
Naleśniki z twarogiem i truskawkami
Truskawek nigdy dość! Zwłaszcza w sezonie! Jemy je w deserach, sałatkach oraz na obiad. Naleśniki z twarogiem i truskawkami to danie, za którym przepadam! Choć sezon na truskawki w tym roku już minął, udało mi się znaleźć ładne okazy na ten obiad 🙂
Z poniższego przepisu wyjdzie ok. 10 sztuk naleśników z twarogiem i truskawkami.
Składniki na naleśniki:
- 2 jajka (+ białko pozostałe z przygotowania farszu twarogowego)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżka cukru pudru
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
Zmiksować jajka, dodając po chwili miksowania do nich wszystkie pozostałe składniki. Ciasto musi być lekko napowietrzone i bez grudek. Odstawić na ok. 30 minut.
Po tym czasie na nieprzywierającej patelni smażyć cienkie naleśniki (nie trzeba dodawać oleju, gdyż dolany został do ciasta). Gdy z jednej strony naleśnik będzie brązowy, przerzucić go na chwilę na drugą stronę, po czym zdjąć z patelni.
- 450 g półtłustego twarogu
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli wolicie bardziej słodkie nadzienie) lub cukru waniliowego
Twaróg rozgnieść widelcem dodając cukier i żółtko.
Ponadto:
- kilkanaście truskawek
- cukier puder do oprószenia
- śmietana lub jogurt naturalny do podania
- zmiksowane truskawki z jogurtem naturalnym do polania (opcjonalnie)
Na każdego naleśnika nakładać czubatą łyżkę farszu twarogowego (na jego połowie) oraz kilka plasterków truskawek. Naleśnika złożyć na pół, a następnie w trójkąt.
Naleśniki z twarogiem i truskawkami ułożyć na patelni i podgrzać (kilka minut z każdej strony).
Naleśniki z twarogiem i truskawkami podawać oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem śmietany. Opcjonalnie można je polać zmiksowanymi truskawkami z jogurtem naturalnym (ulubiona wersja mojego T.).
Smacznego!