Naleśniki z dynią i twarogiem
Naleśniki z dynią i twarogiem
Przepyszne delikatne naleśniki z aksamitnym wnętrzem… Naleśniki z dynią i twarogiem to nasz hit tej jesieni! Od razu robimy większe porcje, by się najeść nimi do syta 🙂 smakują każdemu 🙂 Nadają się zarówno na lunch, drugie danie obiadowe czy podwieczorek. Ostatnio wcinaliśmy je też na kolację ze szklanką kakao 🙂 Obowiązkowo polane syropem pomarańczowym.
Z poniższych proporcji wyjdzie kilkanaście sztuk naleśników z dynią i twarogiem (w zależności od grubości naleśników i ilości farszu w środku).
Składniki:
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mąki pszennej (można zmieszać z ryżową)
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
Jajka wbić do miski, roztrzepać (trzepaczką lub mikserem), po czym dodać pozostałe składniki (mąkę uprzednio przesiać) i wszystko razem zmiksować. Ciasto odstawić na minimum 30 minut, a po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na nieprzywierającej patelni.
- 2-2,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (obranej i wypestkowanej)
- 150 g twarogu
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 1 spora łyżka miodu
- do wyboru: 1/2 łyżeczki cynamonu, kardamonu lub imbiru (najlepiej świeżego, startego)
Dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika. Piec ok. 20-30 minut do miękkości, wystudzić. Przestudzoną dynię rozgnieść widelcem wraz z twarogiem.
W szerokim rondlu zagotować sok pomarańczowy dodając przyprawy i miód. Gotować tak długo, aż sok zgęstnieje i powstanie dość gęsty syrop.
Połowę syropu wlać do farszu dyniowo-serowego, wymieszać.
Farszem nadziewać naleśniki, składać w trójkąty. Polać pozostałą częścią sosu pomarańczowego.
Smacznego!