Muffinki z truskawkami
Muffinki z truskawkami i migdałami
Lekkie, bardzo smaczne, owocowe z kuszącą kruszonką… Wspaniałe na lato. Muffinki z truskawkami bardzo szybko się robi, a smak jest nieziemski! Mogą być bardziej migdałowe, gdy zastąpimy część mąki zmielonymi migdałami.
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej (część mąki pszennej można zastąpić zmielonymi migdałami)
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (maślanki)
- 1,5 szklanki pokrojonych truskawek
W jednej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę, proszek, sodę, cukier. W drugiej zmiksować jajka z jogurtem, olejem. Suche składniki wsypać do mokrych i krótko zmiksować lub wymieszać ale tylko do połączenia się składników. Dodać pokrojone w kawałki truskawki, wymieszać. Wykładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do ok. 3/4 pojemności.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g zmielonych migdałów
- 20 g masła
- 3 łyżeczki cukru
Migdały zmielić na proszek. Masło roztopić w rondelku, wrzucić do niego zmielone migdały i cukier, wymieszać i zrobić ze składników kruszonkę. Kruszonką posypać muffinki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC-190oC (bez termoobiegu) i piec ok. 20-25 minut do zarumienienia.
Muffinki chwilę przetrzymać w foremkach, po czym wyjąć na kratkę i wystudzić.
Muffinki z truskawkami smakują wyśmienicie jeszcze lekko ciepłe np. ze szklanką zimnego mleka!
Smacznego!