Muffinki piernikowe
Muffinki piernikowe z powidłami
Muffinki piernikowe pierwszy raz zrobiłam już w listopadzie. Świąteczne dekoracje w sklepach sprawiły, że miałam ochotę nieco zbliżyć się do Świąt. Smak muffinków piernikowych z powidłami sprawił, że poczułam to, co chciałam! Są mocno pachnące piernikiem, a dodatek powideł sprawia, że z każdym kęsem chce się następnego!
Składniki na 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru (można wymieszać lub zamienić na ciemny, trzcinowy)
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 250 g powideł śliwkowych
W jednej misce wymieszać ze sobą: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika.
W drugiej misce roztrzepać trzepaczką jajko, dodać olej, mleko, jogurt i płynny miód.
Wszystkie suche składniki przesypać do miski z mokrymi składnikami i wszystko wymieszać ze sobą łyżką (nie musi być dokładnie). Ciasto powinno być dość gęste, ale powinno spadać z łyżki po nabraniu.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i do każdej włożyć ok. 1 łyżkę ciasta na muffinki piernikowe (mniej więcej połowę całości ciasta). Do każdej muffinki wkładać po łyżeczce powideł śliwkowych lekko wpychając je wgłąb ciasta już wyłożonego. Pozostałym ciastem przykryć powidła śliwkowe – po jednej łyżce na babeczkę.
Muffinki piernikowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół) i piec ok. 20-23 minut do zarumienienia. Muffinki piernikowe mogą pękać podczas pieczenia ale w smaku zostaną obłędne.
Muffinki piernikowe delikatnie wyjąć z foremki i ustawić na blaszce do wystudzenia.
Smacznego!