Muffinki kokosowe
Muffinki kokosowe
Cudowne! Cudowne! Cudowne! Muffinki kokosowe, a właściwie można je nazwać muffinkami – kokosankami, gdyż składają się niemal z samych wiórków kokosowych 😉 Są wspaniałe! Dla miłośników kokosa wręcz genialne!
I mimo, iż wiórki kokosowe nie należą do produktów niskokalorycznych, to naprawdę warto zrobić muffinki kokosowe i nieco zaszaleć czasem 😉 Tym bardziej, że ich właściwości zdrowotne są dość bogate, bo zawierają sporo witamin i składników mineralnych (np. magnez, potas, kwas foliowy).
Składniki na 12 sztuk:
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 3,5 szklanki wiórków kokosowych
- 0,6 szklanki cukru
- 0,6 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Mleko zagotować z miodem i odstawić do lekkiego przestudzenia.
W misce wymieszać ze sobą wiórki kokosowe, cukier, mąkę i proszek do pieczenia.
W osobnej miseczce roztrzepać jajka.
Do przestudzonego mleka wsypać suche składniki i wszystko szybko ze sobą wymieszać (można np. krótko mikserem) tylko do połączenia się składników. Do masy kokosowej dodać roztrzepane jajka, zmiksować krótko.
Ciasto na muffinki kokosowe wykładać do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami (powinno wyjść 12 sztuk). Muffinki kokosowe wstawić do nagrzanego do 175-185oC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 25 minut do ich zarumienienia. Ostudzić chwilę w foremkach, po czym przełożyć na kratkę do wystygnięcia.
Smacznego!