Młoda kapusta na gęsto
Młoda kapusta na gęsto z kiełbasą i koperkiem
Młodą kapustę na gęsto nauczyła mnie robić mama. Gdy tylko w sklepie pojawiają się młode główki kapusty (początek czerwca), od razu kupujemy, aby zrobić to danie. Wbrew pozorom robi się je szybko, a smak jest niezapomniany! Kiełbasa nie jest obowiązkowym składnikiem tego dania. Można zrobić też wersję wegetariańską, nie używając jej.
Składniki:
- 1 nieduża główka kapusty młodej
- 1 kiełbasa
- 1 średniej wielkości marchewka
- pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Z kapusty oderwać zewnętrzne liście. Główkę przekroić na pół, wykroić głąba. Każdą połówkę przekroić na dwie ćwiartki. Każdą ćwiartkę poszatkować (można pokroić w nieco większe kawałki – ja bynajmniej takie lubię). Kapustę włożyć na durszlak i przelać wrzącą wodą. Wrzucić ją do garnka wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Kiełbasę pokroić w kostkę (jeśli skóra na niej jest zbyt twarda, można się jej pozbyć). Kiełbasę dodać do kapusty. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty. Do garnka wlać ok. 1/4 szklanki wody (nie więcej, bo kapusta też puści wodę) i gotować danie na wolnym ogniu ok. 15-20 minut (w zależności od upodobań co do miękkości kapusty). Na koniec wrzucić koperek, masło, przyprawić do smaku, wymieszać. Niezjedzoną w całości przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Smacznego!