Mini serniczki z brzoskwiniami
Mini serniczki z brzoskwiniami
Słodkie, w sam raz na jeden raz, szybkie do zrobienia mini serniczki z brzoskwiniami, na spodzie z ciastek, aby było szybciej 🙂
U mnie tym razem były z brzoskwiniami, jako alternatywna do sernika z brzoskwiniami, ale możecie też użyć innych owoców, powideł śliwkowych lub innej ulubionej konfitury.
Składniki na ok. 18 sztuk:
- ok. 150 g ciastek oreo (czekoladowe markizy z białym kremem)
- 850 g sera twarogowego (można wymieszać ser twarogowy z ricottą lub mascarpone)
- 2/3 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 1 jajko
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 łyżka skórki startej z pomarańczy lub cytryny
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Ciastka posiekać z grubsza nożem. Wyłożyć do papilotek.
Do miski przełożyć ser, dodać cukier, budyń, skórkę z pomarańczy i jajko. Wszystko wymieszać ze sobą lub zmiksować krótko jedynie do połączenia się składników. Masę twarogową wykładać na pokruszone ciastka do wysokości 3/4 papilotek.
Mini serniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180oC (góra-dół) i piec ok. 15 minut, aż masa będzie z wierzchu ścięta. Wystudzić.
Ponadto:
- kilka brzoskwiń z puszki pokrojonych w drobną kosteczkę lub inne ulubione owoce sezonowe
Owoce ułożyć na mini serniczkach przed podaniem. W celu dłuższego przechowania, nie układać owoców na serniczkach.
Smacznego!