Makowiec pomarańczowy
Makowiec pomarańczowy
Szybki do przygotowania, więc można go przygotować nawet i w Wigilię Bożego Narodzenia, bardzo smaczny makowiec pomarańczowy. Ciasto nie jest suche, a jego smak jest taki sam przez kolejnych kilka dni.
Suchy, zmielony mak jest dostępny w sklepach, więc śmiało można użyć gotowego.
- 2 duże jajka
- 200 g cukru drobnego do wypieków
- 150 g mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej)
- 80 g masła
- 150 g maku (suchego, zmielonego)
- 200 g jogurtu naturalnego greckiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 100 g rodzynków
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej (część odłożyć do dekoracji)
- 70 g orzechów włoskich posiekanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, wymieszać w proszkiem do pieczenia oraz makiem.
Jajka ubić mikserem, dodając stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż masa będzie jasna i nie będzie czuć drobinek cukru. Stopniowo wlewać roztopione masło, cały czas miksując.
Do masy dodać mąkę z makiem, jogurt, sok i skórkę z pomarańczy i wszystko delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Na końcu wsypać bakalie, wymieszać.
Makowiec pomarańczowy przelać do tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej (spód) papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165oC (góra-dół) i piec ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Składniki na lukier pomarańczowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka wrzącej wody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą, grzbietem łyżeczki rozetrzeć ewentualne grudki. Jeśli lukier będzie za rzadki – dodać więcej cukru. Jeśli za gęsty – soku.
Lukrem polać przestudzonego makowca. Ozdobić skórką pomarańczową lub orzechami włoskimi.
Smacznego!