Makaron z tuńczykiem i kaparami
Makaron z tuńczykiem i kaparami w sosie śmietanowym
Bardzo proste danie i zarazem bardzo zdrowe. Robiłam już makaron z tuńczykiem w innym wydaniu, tutaj mamy makaron z tuńczykiem i kaparami z sosem śmietanowym, który doskonale obtacza makaron i jest delikatny i aksamitny w smaku.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu (u mnie tagliatelle)
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki kaparów
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki startego sera parmezan
- 4-6 łyżek śmietany (może być kremówka 30% ale nadaje się też np. 18%)
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać. W głębokiej patelni podgrzać oliwę i wrzucić na nią cebulę. Lekko ją poddusić, po czym po chwili dodać kapary i śmietanę oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dodać nieco wody z gotującego się makaronu. Na koniec dodać odsączonego z wody tuńczyka, całość delikatnie wymieszać, tak aby tuńczyk nie rozpadł się na „papkę”. Odlany makaron od razu przerzucić na patelnię (bez przelewania go zimną wodą) i wymieszać go z sosem śmietanowym z kaparami.
Makaron z tuńczykiem i kaparami w sosie śmietanowym wykładać na głębokie talerze, posypać startym parmezanem, podawać od razu.
Polecam też pozostałe przepisy z wykorzystaniem tuńczyka.
Smacznego!