Makaron z fasolką szparagową i cukinią
Makaron z fasolką szparagową i cukinią w maślanym sosie tymiankowym
Fasolkę szparagowa do tej pory jadałam najchętniej w towarzystwie masełka i bułki tartej. Odkąd zrobiłam makaron z fasolka szparagową wiedziałam, że to będzie mój tym numer jeden na kolejne lata Na dodatek zrobiłam go z makaronem casarecce, który bardzo przypomina kształtem fasolkę. Fajna była zabawa przy jedzeniu, bo dopiero między zębami czuć było, czy to makaron czy fasolka
Nie dość, że bardzo szybki, to jeszcze bardzo smaczny i zdrowy obiad z wykorzystaniem zdrowej i smacznej fasolki.
- 160 g makaronu (u mnie casarecce)
- 2 garście fasolki szparagowej (dałam żółtą)
- 1/2 cukinii
- 50 g masła
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
Cukinię wymyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Na patelni lub w woku roztopić połowę masła i na nim podsmażyć cukinię, dodając do niej część tymianku, sól i pieprz. Po ok. 4 minutach do cukinii wlać ok. 1/3 szklanki wody z gotującego się makaronu (należy więc gotować makaron od razu) i dusić kolejnych kilka minut.
W garnku zagotować wodę, posolić ją dość sporo i na wrzątek wrzucić makaron.
Fasolkę szparagową oczyścić (odciąć końcówki) i wymyć, pokroić na mniejsze kawałki (ok. 3-4 cm) i dorzucić do gotującego się makaronu na ok. 7 minut przed jego odlaniem.
Gdy makaron i fasolka się ugotują, odlać je (zostawiając z pół szklanki wody) i wrzucić do cukinii. Dodać pozostałą część masła i tymianek, ewentualnie dolewając nieco wody z ugotowanego makaronu, wymieszać i podawać od razu.
Smacznego!