Makaron z fasolką szparagową i cukinią
Makaron z fasolką szparagową i cukinią w maślanym sosie tymiankowym
Fasolkę szparagowa do tej pory jadałam najchętniej w towarzystwie masełka i bułki tartej. Odkąd zrobiłam makaron z fasolka szparagową wiedziałam, że to będzie mój tym numer jeden na kolejne lata 🙂 Na dodatek zrobiłam go z makaronem casarecce, który bardzo przypomina kształtem fasolkę. Fajna była zabawa przy jedzeniu, bo dopiero między zębami czuć było, czy to makaron czy fasolka 😉 Nie dość, że bardzo szybki, to jeszcze bardzo smaczny i zdrowy obiad z wykorzystaniem zdrowej i smacznej fasolki.
- 160 g makaronu (u mnie casarecce)
- 2 garście fasolki szparagowej (dałam żółtą)
- 1/2 cukinii
- 50 g masła
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
Cukinię wymyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Na patelni lub w woku roztopić połowę masła i na nim podsmażyć cukinię, dodając do niej część tymianku, sól i pieprz. Po ok. 4 minutach do cukinii wlać ok. 1/3 szklanki wody z gotującego się makaronu (należy więc gotować makaron od razu) i dusić kolejnych kilka minut.
W garnku zagotować wodę, posolić ją dość sporo i na wrzątek wrzucić makaron.
Fasolkę szparagową oczyścić (odciąć końcówki) i wymyć, pokroić na mniejsze kawałki (ok. 3-4 cm) i dorzucić do gotującego się makaronu na ok. 7 minut przed jego odlaniem.
Gdy makaron i fasolka się ugotują, odlać je (zostawiając z pół szklanki wody) i wrzucić do cukinii. Dodać pozostałą część masła i tymianek, ewentualnie dolewając nieco wody z ugotowanego makaronu, wymieszać i podawać od razu.
Smacznego!