Makaron z cukinią i papryką
Makaron z cukinią i papryką w sosie pomidorowym
Świetne danie na jesienne obiady. Makaron z cukinią i papryką w sosie pomidorowym to szybkie do przygotowania danie obiadowe (lub kolacyjne). Całość jest bardzo zdrowa i niezbyt kaloryczna. Danie jest troszkę podobne do leczo, ale nie zawiera mięsa, a podawane jest z makaronem.
Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, pomaga w leczeniu otyłości, a także w nadciśnieniu. Zawiera ogromną ilość witamin i minerałów (żelazo, wapń, magnez, soda, potas), których nie traci za wiele nawet po ugotowaniu.
- 160 g makaronu (np. farfalle)
- 1 mała lub 1/2 dużej cukinii
- po pół papryki żółtej i czerwonej
- 1 marchew
- 3-4 pomidory (lub 1 puszka pomidorów)
- 1 ząbek czosnku
- kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
- oregano
- sól
- pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Warzywa bardzo dokładnie wymyć. Cukinię obrać (jeśli jest duża, na małej skórkę można zostawić). Z dużej cukinii wydrążyć miąższ z pestkami, pozostałą część pokroić w kostkę (wielkość w zależności od upodobań, 1-2 cm). Papryki i obraną marchew również pokroić w kostkę. Pomidory przeciąć na krzyż, sparzyć je i zdjąć skórkę.
Na rozgrzanej odrobinie oleju krótko podsmażyć przeciśnięty czosnek, dodać marchewkę (najtwardsza i najdłużej się gotuje), przemieszać i zalać wszystko 1/2 szklanki wody. Chwilę poddusić (ok. 3-4 minut), po czym dodać pozostałe warzywa (cukinię i paprykę). Całość dusić kilka-kilkanaście minut do osiągnięcia odpowiedniego stopnia miękkości (warzywa powinny być lekko twardawe). Całość zalać pomidorami, odparować nadmiar wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać otarte oregano.
Odcedzony makaron wsypać do sosu i wszystko razem wymieszać. Makaron z cukinią i papryką wykładać na głębokie talerze, podawać gorący.
Smacznego!