Makaron smażony z piersią kaczki
Makaron smażony z piersią kaczki, brokułami, selerem naciowym i sezamem
Danie jakże inne, niż te, jakie jemy na co dzień. Bardzo smaczne, pożywne, sycące.
Składniki na 2 porcje:
- 2 piersi kaczki
- 150 g makaronu (u mnie pełnoziarniste spaghetti)
- kilka różyczek brokuła
- garść zielonego groszku (świeży lub mrożony)
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sezamu
- sól
- pieprz
Piersi kaczki wymyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć skórę w kratkę lub paski dochodząc aż do mięsa, jednakże nie naruszając go. Piersi oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso położyć na zimnej patelni skórą do dołu i podgrzewać na niewielkim ogniu przez ok. 13 minut. Skórka będzie się powoli wytapiać i rumienić. Po tym czasie przerzucić mięso na drugą stronę i podsmażyć ok. 2-3 minut.
Piersi kaczki wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika skórą do góry (albo z patelnią, na której się smażyły, jeśli można ją używać w piekarniku, albo w osobnym żaroodpornym naczyniu) i piec ok. 8-10 minut w zależności od ulubionego stopnia wypieczenia.
Kaczkę wyjąć na talerze i odczekać kilka minut przed krojeniem, by soki wewnątrz się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować pozostałą część dania.
W głębokiej patelni lub w woku podgrzać olej sezamowy i poddusić na nim pokrojony w paski ząbek czosnku. Dodać obrane z włókien i pokrojone w paski łodygi selera naciowego oraz groszek zielony i brokuły. Do całości wlać sos sojowy i nieco wody z gotującego się makaronu. Całość dusić kilka minut.
Do woka wrzucić odcedzony makaron, wszystko razem przesmażyć chwilę i wyłożyć na talerze. Na górę położyć pokrojone piersi kaczki.
Makaron smażony z piersią kaczki podawać od razu posypując podrumienionym na suchej patelni sezamem.
Smacznego!