Łazanki z młodą kapustą
Łazanki z młodą kapustą, kiełbasą i pieczarkami
Łazanki to nazwa makaronu – spore płaty makaronu pokrojone w kwadraty. Z dodatkami tworzą wspaniałe danie.
Łazanki z młodą kapustą, kiełbasą i pieczarkami to jedno z moich ulubionych dań!! Nigdy nie robię mniej, niż cały garnek, bo się nie opłaca – tak szybko znika. Wszystkim bardzo smakują moje łazanki i mimo, iż przepisów próbowałam już kilka, ten zagościł u mnie na dobre. Danie nie należy chyba do lekkostrawnych, ale gwarantuję Wam, że dla takiego smaku czasem warto się poświęcić! Ponadto kapusta jest bardzo zdrowym warzywem – wbrew pozorom jest lekkostrawna (to dodatek boczków i kiełbas robi z niej bardziej kaloryczną). Kapusta jest kopalnią wapnia, magnezu, potasu, a także żelaza i kwasu foliowego.
Zachęcam więc do gotowania tego dania!
Składniki:
- 250 g makaronu typu łazanki (domowego lub kupnego)
- 1 niezbyt duża główka młodej kapusty
- 2 krótkie kiełbasy
- 8-10 pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie)
- 1 cebula
- 1 ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Makaron łazanki ugotować al dente (nieco krócej niż w przepisie na opakowaniu). Odcedzić.
Z kapusty oderwać brzydkie liście, przekroić ją na pół, a połówki na ćwiartki. Wymyć. Pozbyć się głąba i poszatkować na niezbyt cienkie paski. Wrzucić do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz łyżeczkę soli i gotować. Kapusta nie powinna być rozgotowana, powinna być lekko twardawa.
W tym czasie kiełbasę pokroić w kostkę (jeśli ma twardą skórę, można ją zdjąć). Przesmażyć na łyżce oleju. Odstawić na bok. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebulę posiekać. Paprykę wymyć i pokroić w paski. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, dodać paprykę i pieczarki i smażyć do odparowania wody.
Jeśli w kapuście jest zbyt dużo wody, odsączyć ją. Do jednego garnka wrzucić kapustę, kiełbasę, pieczarki z cebulą i papryką i wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Łazanki można podawać albo wymieszane od razu z kapustą, albo ułożone na talerzu, a na tym kapusta.
Zimą zaś polecam łazanki z kapustą i suszonymi grzybami.
Smacznego!