Kurczak curry z warzywami
Kurczak curry z warzywami i ryżem
Chciałam zrobić szybki obiad mając to, co w lodówce. Wyszedł wyśmienity, pełnowartościowy posiłek i żałuję, że nie zrobiłam dania na dwa dni.
Curry uważana jest za najzdrowszą przyprawę świata. Pomaga w walce z nowotworami, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przyspiesza metabolizm, wspomaga procesy trawienne, chroni serce, wspomaga prace mózgu i utrzymuje go w dobrej kondycji… Jej bogaty i intensywny smak świetnie współgra z drobiem, rybami, ryżem i warzywami. W skład tej fascynującej przyprawy wchodzi kurkuma, imbir, pieprz czarny, czosnek, chilli, kumin, kolendra, kardamon.
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cukinii
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 spory ząbek czosnku
- 1/4 limonki
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego (lub śmietany)
- kilka liści kolendry (lub pietruszki)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu płynnego
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chilli
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Kurczaka pokroić w nierówną kostkę, obsypać solą i pieprzem, zalać sosem sojowym (1-2 łyżkami). Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę oraz przeciśnięty czosnek, dodać kurczaka i smażyć do zezłocenia. Dodać pokrojone w kawałki paprykę i cukinię (nie trzeba jej obierać) i przesmażyć. Dodać miód, resztę sosu sojowego oraz jogurt. Przyprawić pozostałymi przyprawami do uzyskania intensywnego smaku i aromatu. Skropić sokiem z limonki i dodać posiekaną kolendrę. Podawać gorące z ryżem.
Aby ryż był dobrze ugotowany i sypki, na 1 szklankę ryżu dajemy 2 szklanki wody, przy czym najpierw do rondla wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy, wsypujemy ryż i dopiero wtedy wlewamy wodę i dodajemy sól.
Smacznego!