Kukurydziane muffiny z jagodami
Kukurydziane muffiny z jagodami
Przepisem zainspirowała mnie Nigella. Były to pierwsze w moim życiu muffinki z jagodami, jakie zrobiłam. Od razu rozkochałam się w tych babeczkach. W oryginalnym przepisie występują borówki, ale z uwagi, iż samodzielnie zebrałam dużo jagód w lesie, postanowiłam wykorzystać właśnie je.
Składniki na 12 sztuk:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g maki kukurydzianej (jeśli nie macie, śmiało można zastąpić zwykłą mąką pszenną)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 140 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 125 ml oleju roślinnego
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 1 szklanka jagód (można zamienić borówkami, malinami) – owoce mogą być mrożone
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej zmiksować jajko, jogurt i olej. Do mokrych składników wsypać składniki suche i wszystko zmiksować (lub wymieszać) tylko do połączenia się składników. Dodać owoce. Lekko wymieszać. Nakładać do foremek do 1/2 wysokości (powinno być akurat na 12 foremek). Wstawić do nagrzanego do 190oC piekarnika i piec ok. 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Ja lubię najbardziej jeszcze lekko ciepłe ze szklanką mleka.
Opcjonalnie można oprószyć je cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!