Krupnik

krupnikKrupnik

Krupnik to chyba jedna ze zdrowszych zup. Podstawą zupy jest kasza, czyli samo zdrowie. Kasza ma wiele wartości odżywczych i witamin, a także reguluje trawienie i na długo zaspokaja głód. Ponadto ponoć kasza poprawia samopoczucie, a także zmniejsza poziom złego cholesterolu! Najlepsze są ziarna nieprzetworzone, czyli pełne ziarna kaszy.

Przepisów na krupnik jest bardzo wiele, ponieważ można ją zrobić tradycyjnie z kaszy jęczmiennej, a także można ją modyfikować dodając inny rodzaj kaszy (np. pęczak). Na jednym zdjęciu krupnik jest z kaszą jęczmienna (ta drobniejsza), a na drugim – z pęczakiem. Zupa bardzo mocno rozgrzewa więc jest idealna na jesienne dni.

Od ilości kaszy uzależniona jest gęstość zupy. Jeśli wolicie zupę gęstą, dodajcie więcej kaszy, jeśli rzadszą – mniej. W poniższym przepisie proporcje są wypośrodkowane.

Składniki:zupa krupnik

  • kawałek udka z kurczaka (może też być np. pierś lub skrzydełka)
  • ok. 5 czubatych łyżek kaszy (kasza jęczmienna, pęczak)
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 2-3 grzybki suszone (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

krupnik zupaW garnku zagotować ok. 1,5 – 2 litry wody, wrzucić kurczaka i gotować ok. 10-15 minut. Jeśli macie, można dodać suszone grzyby. Zupa będzie miała inny, niepowtarzalny smak. Przygotować warzywa: wszystkie obrać i dokładnie wymyć. Ziemniaki pokroić w ok. 1,5 cm kostkę, pozostałe (marchew, pietruszka, seler) zetrzeć lub pokroić na mniejsze kawałki. Z doświadczenia wiem, że to, co jest starte, zostanie zjedzone, a to w kawałkach (większych) wyrzucone. Tak więc większość ścieram na tarce o grubych oczkach. Por posiekać w kosteczkę. Do garnka wrzucić kaszę, zagotować, po kilku minutach wrzucić warzywa i gotować krupnik do czasu, aż kasza i warzywa będą ugotowane (ok. 10-15 minut). Dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek oraz przyprawy. Proponuję też wyjąć mięso i pokroić je na mniejsze kawałeczki, wtedy i mięso zostanie zjedzone w całości. Na koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Risotto z indykiem i rozmarynem
Risotto z indykiem i rozmarynem

Risotto z indykiem i rozmarynem Uwielbiam risotto! Wszelkiego rodzaju! A risotto z indykiem i dodatkiem jakże aromatycznego rozmarynu posmakowało mi...

Zamknij