Kruche ciastka z cukrem pudrem
Kruche ciastka z cukrem pudrem
Pasta frolla czyli kruche ciasto, może być wytrawne lub słodkie. Jego podstawowym składnikiem jest dobre masło. Z ciasta kruchego można robić spody do tart lub innych wypieków. Ja tym razem postawiłam na kruche ciastka z dodatkiem cukru pudru, gdyż dość późnym popołudniem nabrałam ochoty na małe co nieco, a wszystkie wymagane składniki odnalazłam w kuchni.
Kruche ciastka to tani i prosty przepis na deser. Robi się je szybko, bo nie trzeba ich wykrajać. Dodatek dobrego rumu i podanie tych kruchych ciastek z dobrą kawą zadowoli nawet wybredne osoby.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru drobnego
- 100 g masła
- 1 jajko
- kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka rumu
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej cukier, wbić jajko, dodać rum, ekstrakt waniliowy i pokrojone na kawałki zimne masło. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść dłońmi, uformować kulę, owinąć folią i wstawić do schłodzenia do lodówki (na ok. 1 godzinę). Ja niestety nie wytrzymałam tak długo i już po niecałych 30 minutach wyjęłam ciasto – było w porządku 🙂 Tortownicę o wymiarach ok. 24 cm wyłożyć papierem (samo dno).
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na wielkość średnicy tortownicy. Włożyć je do blaszki, dopasować i lekko docisnąć dłońmi. Widelcem zrobić dziurki w całym cieście (robimy to po to, aby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszało się) i pokroić je (tak, jak pizzę) na trójkąty.
Kruche ciastka wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec ok. 35 minut do zarumienienia. Lekko wystudzić i posypać cukrem pudrem. Połamać je wzdłuż wykonanych cięć.
Kruche ciastka zaraz po upieczeniu nie są bardzo kruche i twarde, ale twardnieją z godziny na godzinę. Można je przechowywać do kilku dni w zamkniętym pojemniku. U mnie niestety wytrzymały jedynie 2 dni – wielbicieli słodkości w domu nie brakuje 😉
Smacznego!