Krem z selera naciowego
Zupa krem z selera naciowego i groszku
Bardzo zdrowa, dietetyczna zupa krem z selera naciowego z dodatkiem zielonego groszku. Krem z selera naciowego jest rozgrzewający jednak wspaniale pasuje na wiosenne dni. Dodatek groszku nadaje mu delikatności i pięknego koloru, możecie go jednak śmiało pominąć i zrobić zupę z samego selera naciowego. Można do zupy dodać również seler w korzeniu, co ja uczyniłam i nie zawiodłam się smakiem.
Składniki:
- ok. 6-8 lasek selera naciowego
- 2 ziemniaki
- mały kawałek selera w korzeniu
- 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Ziemniaki i seler w korzeniu obrać, wymyć, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla. Seler naciowy wymyć, ewentualnie usunąć twarde części i włókna, pokroić w mniejsze kawałki, dodać do garnka. Wrzucić też groszek zielony oraz posiekany ząbek czosnku. Całość zalać wodą (lub bulionem np. z kostki rosołowej) jedynie tak, aby warzywa były przykryte wodą, nie za dużo. Krem z selera naciowego gotować tak długo, aż warzywa zmiękną. Ok. 20-30 minut. Po tym czasie wlać sok z cytryny.
Gdy warzywa będą miękkie, całość zblendować na gładki krem (w razie konieczności przetrzeć przez sitko).
Do kremu z selera naciowego dodać śmietankę kremówkę oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Zamiast tłustej śmietanki można dodać zwykłą śmietanę 12% lub 18% bądź jogurt naturalny. Dla złamania smaku można też dodać mleczko kokosowe, bardzo fajnie przełamie smak selera.
Krem z selera naciowego podawać gorący z grzankami, groszkiem ptysiowym, pestkami np. dyni. Można posypać świeżym posiekanym koperkiem.
Smacznego!