Krem z marchwi z imbirem i pomarańczą
Krem z marchwi z imbirem i pomarańczą
Ta zupa – krem z marchwi z imbirem i pomarańczą to ulepszona wersja zupy krem z marchwi z imbirem. Według mnie dodatek pomarańczy sprawia, że zupa stoi na zupełnie innym poziomie. Jest bardziej wyrazista, intensywna w smaku i całkiem inna niż zupy-kremy, jakie jadałam do tej pory.
Krem z marchwi z imbirem i pomarańczą bardzo rozgrzewa, nie tylko w przełyku, więc jest idealny na chłodniejsze dni. Opcjonalnie do środka można dodać mały kawałeczek papryczki chilli, by jeszcze bardziej zaostrzyć smak.
Składniki:
- 1 kg marchwi
- 1 pomarańcza
- 1 cebula
- kawałek imbiru (ewentualnie może być 1 łyżeczka sproszkowanego)
- bulion warzywny lub drobiowy
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Marchew obrać, wymyć i pokroić w półplasterki. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę (może być nawet na tarce) i wycisnąć sok (dodając do niego też miąższ). Cebulkę drobno posiekać. Imbir zetrzeć na tarce.
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać masło i poddusić na nim posiekaną cebulkę, dodając po chwili startą skórkę z pomarańczy, a pod koniec – imbir. Na koniec wrzucić pokrojone marchewki i zalać całość bulionem, tak aby zakrywał warzywa (nie za dużo, aby zupa nie była za rzadka). Całość doprawić szczyptą soli i pieprzu i gotować do momentu, aż marchew będzie miękka. Następnie wlać sok wyciśnięty z pomarańczy, zagotować.
Wywar wystudzić, a następnie zblendować na gładki krem dodając śmietankę, która go lekko złagodzi (zamiast śmietanki kremówki można dodać gęstą śmietanę 12%, wcześniej mieszając ją z odrobiną gorącej zupy w osobnej miseczce). W razie potrzeby można dolać nieco więcej bulionu, jeśli zupa wyszła za gęsta. Podgrzać ponownie, doprawić do smaku.
Krem z marchwi z imbirem i pomarańczą podawać z kleksem śmietany, grzankami (chleb pokrojony w kostkę i podpieczony na suchej patelni), posiekaną kolendrą lub ulubionymi pestkami (dyni, słonecznika).
Smacznego!