Krem z brokułów
Krem z brokułów z gorgonzolą
Brokuły należą do rodziny kapustowatych. Ich ogromną zaletą jest to, że zawierają sporo witamin i składników mineralnych. Z uwagi na zawartość kwasu foliowego, są polecane kobietom w ciąży. Jest to warzywo niskokaloryczne, możemy więc spożywać w dużych ilościach. Najlepsze i najzdrowsze są brokuły nieprzetworzone lub jedynie lekko obgotowane. Ja dzisiaj jednak zaprezentuję gorącą wersję tej kapusty – krem z brokułów.
Plusem jest to, że brokuły obecnie możemy dostać w sklepie przez cały rok, więc taką zupę możemy zrobić nie tylko w sezonie, ale i zimą – szczególnie tą porą polecam tę zupę, gdyż idealnie rozgrzewa 🙂
- 1 brokuł
- 2 ziemniaki (opcjonalnie)
- 50 g sera gorgonzola
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr bulionu (np. z kostki rosołowej)
- 1 łyżka oliwy
- świeże zioła (opcjonalnie: bazylia, natka pietruszki)
- sól
- pieprz
W ganku podgrzać oliwę z rozgniecionym i posiekanym czosnkiem. Lekko poddusić. Brokuła umyć i oddzielić różyczki od łodyg. Wrzucić do garnka. W tym samym czasie dorzucić wymyte, obrane, pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zalać wszystko bulionem i gotować do miękkości. Lekko ostudzić (wrzątek tępi noże blendera) i zmiksować blenderem na krem. Do miksowania dodać świeże zioła (garść). Zupa nabierze ładnego aromatu i nieco poprawi się jej kolor. Dodać przyprawy.
Krem z brokułów podawać gorący, skropiony oliwą lub z łyżką śmietany. W tym przepisie jednak użyłam sera gorgonzola. Na gorącym kremie z brokułów ułożyć plastry sera gorgonzola, który powoli zacznie się roztapiać.
Jako dodatek do kremu z brokułów możemy dać grzanki, groszek ptysiowy, lub np. uprażone płatki migdałów.
Smacznego!