Krem z bobu i brokułów
Krem z bobu i brokułów
Aksamitna, gęsta, sycąca, kremowa zupa-krem z bobu i brokułów. Przepyszna i bardzo zdrowa! Do zrobienia w bardzo krótkim czasie. Idealna na letnie niezbyt gorące dni.
Składniki:
- 1/2 główki brokuła
- 300 g bobu
- bulion
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Bób dokładnie wymyć w zimnej wodzie, po czym ugotować w dużej ilości wody, soląc wodę dopiero na ok. 3 minuty przed końcem gotowania (młody bób gotuje się jedynie 10-12 minut).
Odlać nieco wody z gotowanego bobu, będzie stanowiła bulion (można użyć innego, ulubionego bulionu, lub zwykłej wody).
Bób ostudzić, obrać z łupinek.
W rondlu roztopić masło i poddusić na nim przeciśnięty lub posiekany drobno czosnek (nie rumienić go!), dodając po chwili pokrojone łodygi brokuła. Wszystko razem wymieszać, podsmażając chwilę, po czym zalać gorącym bulionem (ok. 2 cm ponad powierzchnię łodyżek), a po 2 minutach dorzucić różyczki brokułów. Gotować do miękkości brokuła ok. 4 minut, po czym wsypać obrany bób.
Zupę zmiksować blenderem na gładki krem doprawiając do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Opcjonalnie do kremu z bobu i brokułów można dodać ulubione zioła (natkę pietruszki, tymianek, szczypiorek). Podawać gorącą z grzankami, kozim serem (lub serem feta), ulubionymi pestkami (dyni, słonecznika).
Smacznego!