Krem z kalafiora
Zupa krem z kalafiora
Pyszna, delikatna, kremowa, wyborna zupa. Najlepsza wiosną i latem, gdy mamy świeże, młode kalafiory. Ja nie mogłam się oprzeć i zjadłam dwie porcje 😉
Kalafior należy do rodziny kapustowatych, najpopularniejsza jest odmiana biała. Z uwagi na posiadane witaminy, minerały i inne składniki, uważany jest za warzywo działające przeciwnowotworowo, wspomagające układ odpornościowy i pokarmowy.
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 ziemniaki
- 1/2 cebuli lub kawałek pora (biała część)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 3/4 litra bulionu
- 1/4 litra mleka
- sól
- pieprz
Ziemniaki obrać, dokładnie wymyć, pokroić w kostkę. Kalafiora dokładnie wymyć, podzielić na różyczki. W rondlu roztopić masło z oliwą. Dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek oraz pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę (pora). Chwilę przesmażyć razem. Dodać ziemniaki, kalafiora i razem przesmażyć około 1 minuty, mieszając. Zalać ciepłym bulionem z mlekiem (jeśli wolicie gęsty krem, na razie dajemy tyle płynu, aby przykrył warzywa). Zagotować. Warzywa gotować ok. 15-20 minut na wolnym ogniu do miękkości. Ostudzić. Zmiksować blenderem na krem, doprawić solą i pieprzem. Jeśli krem z kalafiora jest zbyt gęsty, dodać więcej bulionu. Podawać gorący.
Krem z kalafiora można połączyć również z serem pleśniowym (zmiksować razem z zupą). Będzie miał wtedy dość intensywny, wyrazisty smak.
Krem z kalafiora można również podać z przesmażonymi plastrami boczku lub szynki parmeńskiej albo z grzankami. Można dodać posiekany koperek.
Smacznego!