Kasza pęczak z warzywami

Pęczak z warzywamiPęczak z warzywami

Pęczak z warzywami to jedna ze zdrowszych kasz, zawierająca najwięcej wapnia, czyli budulca naszych kości, a także witaminy K. Pęczak reguluje procesy trawienne, poprawia pamięć i polepsza nastrój. Tak więc do uśmiechu prosta droga! A do tego wybrane, ulubione warzywa.

Pęczak może stanowić odrębne danie, np. jako ciepły lunch czy kolacja, może też być dodatkiem do mięsnego obiadu (pieczeni czy tradycyjnych kotletów).

Składniki na 2 porcje:

  • 1 niecała szklanka kaszy
  • 1 cukinia
  • 1/4 brokuła
  • 1 marchewka1/2 szklanki groszku zielonego (mrożonego)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • kawałek sera feta
  • garść posiekanego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła (np. tymianek, rozmaryn)

Na dno rondla wlać odrobię oliwy. Na rozgrzaną wrzucić kaszę, przemieszać i wlać bulion (płynu powinno być niemal 2x tyle, co kaszy, aby ugotowała się na sypko). Gotować na lekkim ogniu do wyparowania płynu.

Marchew obrać, pokroić w plasterki (ok. 0,5 cm). Cukinię (młode śmiało można jeść bez obierania) pokroić w półplasterki. Brokuła podzielić na różyczki.

W woku podgrzać masło i wrzucić na nie marchewkę, chwilę podsmażyć, po czym zalać bulionem. Po chwili wrzucić cukinię, a po ok. 5 minutach – brokuła i groszek. Warzywa wrzucamy od tych, które są najtwardsze i będą się gotowały najdłużej. Dodać przyprawy, podsmażyć ok. 5-10 minut (w zależności od preferencji co do miękkości warzyw).

Do warzyw dodać ugotowaną, nie do końca odparowaną kaszę. Przemieszać i doprawić do smaku. Dodać posiekany koperek oraz ser feta.

Kaszę pęczak z warzywami podawać jako dodatek do dań mięsnych lub jako oddzielne, wegetariańskie danie.

Do pęczaku z warzywami można dodawać również inne warzywa wedle preferencji, np. paprykę, cebulę, fasolkę szparagową, pieczarki, kukurydzę.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Szwarcwaldzki tort bezowy
Szwarcwaldzki tort bezowy

Szwarcwaldzki tort bezowy Delikatny krem, kwaskowe wiśnie, chrupiąca beza i gorzka czekolada... tradycyjne połączenie, ale jakże apetyczne! Szwarcwaldzki tort bezowy...

Zamknij