Kandyzowana skórka pomarańczowa
Kandyzowana skórka pomarańczy
Uważam, że samodzielnie wykonana kandyzowana skórka pomarańczy jest najlepsza. I szczerze przyznam, że długo zwlekałam ze zrobieniem jej, a okazała się banalnie prosta. Najtrudniejszym było oddzielenie białej części skórki od pomarańczowej. Gdy zostały mi skórki ze zrobienia flanu pomarańczowego, stwierdziłam, że tym razem nie wyrzucę skórek tylko je wykorzystam.
Kandyzowana skórka pomarańczy idealnie nada się do domowych kolejnych wypieków (np. do baby drożdżowej lub do pączków, albo do makowców na święta).
Składniki:
Pomarańcze dokładnie wymyć i sparzyć. Obrać ze skórki. Ze skórek usunąć białą część. Pozostałą pokroić w kosteczkę. Skórkę zalać wrzątkiem i gotować ok. 15 minut. Odcedzić. W garnku wymieszać cukier z wodą, wrzucić do niego skórki i gotować bez przykrycia aż do odparowania wody. Skórki powinny stać się przezroczyste. Wystudzić i przelać do słoiczka.
Z podanej ilości wyjdzie ponad jeden 250 ml słoiczek. Kandyzowaną skórkę pomarańczy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce prze kilka kolejnych miesięcy.
Smacznego!