Jaglanka z karmelizowanymi śliwkami
Jaglanka z karmelizowanymi śliwkami
Jaglanka… to śniadanie, jakie pokochałam jakiś czas temu, zaraz obok owsianki i mojego musli. Jaglankę robiłam wcześniej na kaszy jaglanej (jaglankę kokosową i jaglankę bananową), ale tym razem zrobiłam bardziej ekspresową wersję – na płatkach jaglanych. Jaglanka ta jest nieco delikatniejsza, gdyż płatki szybciej się rozgotowują niż kasza.
Karmelizowane śliwki to propozycja, możecie użyć innych sezonowych owoców: moreli, rabarbaru, a nawet jabłek czy gruszek.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 1 i 1/2 szklanki mleka (możecie użyć zwykłego mleka krowiego lub mleka kokosowego, ryżowego, migdałowego; mleko można też połączyć z wodą)
- 1-2 łyżki cukru do smaku
W rondlu zagotować mleko i na gotujące się mleko wsypać płatki jaglane. Gotować kilka minut do osiągnięcia optymalnej miękkości płatków, pod koniec gotowania jaglankę dosłodzić do smaku.
Składniki na karmelizowane śliwki:
- ok. 6-8 śliwek węgierek (można użyć mrożonych owoców)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
Śliwki wymyć, usunąć pestki, pokroić je na mniejsze kawałki (np. ćwiartki) i włożyć do garnuszka razem z cukrem. Podgrzewać 2-3 minuty aż cukier się rozpuści, po czym wlać sok z cytryny i gotować jeszcze kilka minut. Jeśli śliwki puszczą mało soku, można dolać odrobinę wody lub soku np. pomarańczowego. Opcjonalnie pod koniec można dodać nieco miodu.
Jaglankę przelać na talerze a na nią wylać ciepłe, karmelizowane śliwki. Podawać gorące.
Smacznego!