Grillowany dorsz na szparagach

Grillowany dorszGrillowany dorsz na szparagach z sosem cytrynowo-koperkowym

Niebanalny pomysł na danie obiadowe, jednocześnie – wbrew pozorom – szybkie i proste do przygotowania. Grillowany dorsz, do tego grillowane lub obgotowane delikatne szparagi, całość polana wyrazistym sosem cytrynowym z dodatkiem świeżego koperku – niebo w gębie!

Składniki na 2 porcje:

  • 2-3 filety z dorsza
  • 6-8 zielonych szparagów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz i pieprz cytrynowy

Filety z dorsza oczyścić, usunąć ewentualne ości, wymyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem (polecam pieprz cytrynowy) i skropić sokiem z cytryny.

Patelnię grillową posmarować cienko oliwą i na rozgrzaną układać kawałki ryby grillując ją z obydwu stron.

W międzyczasie przygotować szparagi: odłamać zdrewniałe końcówki, obrać. Szparagi można krótko ugotować w osolonej wodzie, można je też zgrillować na patelni grillowej – obok ryby.

Przygotowane szparagi ułożyć na talerzu, na nie położyć kawałki grillowanego dorsza, całość polać sosem cytrynowo-koperkowym.

Składniki na sos cytrynowo-koperkowy:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Sosem polać grillowanego dorsza.

Do grillowanego dorsza na szparagach dobrze pasuje kasza kuskus, ugotowana kasza jaglana lub młode ziemniaczki z koperkiem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pęczotto z indykiem, jarmużem i brokułami
Pęczotto z indykiem, jarmużem i brokułami

Pęczotto z indykiem, jarmużem i brokułami Zainspirowana letnimi przebojami z pęczotto z kurczakiem, cukinią i fasolką postanowiłam kombinować dalej ;)...

Zamknij