Grillowana polędwiczka z sosem śliwkowym

Grillowana polędwiczka z sosem śliwkowymGrillowana polędwiczka z sosem śliwkowym

Świetny pomysł na smaczny obiad. Idealny do przygotowania jesienią, w sezonie śliwkowym.

Grillowana polędwiczka z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu śliwkowego i świeżego tymianku to genialne połączenie smaków.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (moja o wadze 400 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Polędwiczkę wieprzową wymyć, usunąć ewentualne białe błony, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i skropić oliwą.

Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą z nieprzywierającym dnem i smażyć polędwiczkę z każdej strony po ok. 1,5-2 minuty. Następnie polędwiczkę zawinąć w folię aluminiową i ponownie położyć na grillu, smażyć łącznie kolejnych ok. 8 minut (w zależności od grubości polędwiczki).

Folię otworzyć, zlać na patelnię powstały sok, a polędwiczkę oprószyć solą i odstawić w ciepłe miejsce na 4 minuty.

Składniki na sos śliwkowy:

  • 200-250 g śliwek węgierek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu lub cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chilli lub ostrej papryki
  • świeży tymianek

Śliwki wymyć, pokroić na ćwiartki, pozbawić pestek. Wrzucić na patelnię do zlanego soku z polędwiczki. Wszystkie składniki sosu (poza tymiankiem) wymieszać ze sobą i wlać do smażących się śliwek. Opcjonalnie dolać 2 łyżki wody, jeśli śliwki nie puszczą za dużo soku. Całość gotować ok. 2-4 minut, aż sos zgęstnieje, a śliwki zaczną się rozpadać.

Polędwiczkę pokroić w plastry, polać sosem śliwkowym. Podawać np. z ryżem, ziemniaczkami i surówką ze świeżego szpinaku, pomidorków i truskawek z sosem balsamicznym.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
risotto z grzybami leśnymi
Risotto z grzybami

Risotto z grzybami leśnymi Sezon grzybowy rozpoczęty! W lesie mnóstwo pięknych, pachnących grzybów, które aż się proszą o zerwanie i...

Zamknij