Grillowana polędwiczka z sosem śliwkowym
Grillowana polędwiczka z sosem śliwkowym
Świetny pomysł na smaczny obiad. Idealny do przygotowania jesienią, w sezonie śliwkowym.
Grillowana polędwiczka z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu śliwkowego i świeżego tymianku to genialne połączenie smaków.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (moja o wadze 400 g)
- 2 łyżki oliwy
- sól
- świeżo mielony pieprz
Polędwiczkę wieprzową wymyć, usunąć ewentualne białe błony, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i skropić oliwą.
Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą z nieprzywierającym dnem i smażyć polędwiczkę z każdej strony po ok. 1,5-2 minuty. Następnie polędwiczkę zawinąć w folię aluminiową i ponownie położyć na grillu, smażyć łącznie kolejnych ok. 8 minut (w zależności od grubości polędwiczki).
Folię otworzyć, zlać na patelnię powstały sok, a polędwiczkę oprószyć solą i odstawić w ciepłe miejsce na 4 minuty.
Składniki na sos śliwkowy:
- 200-250 g śliwek węgierek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu lub cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta cynamonu
- szczypta chilli lub ostrej papryki
- świeży tymianek
Śliwki wymyć, pokroić na ćwiartki, pozbawić pestek. Wrzucić na patelnię do zlanego soku z polędwiczki. Wszystkie składniki sosu (poza tymiankiem) wymieszać ze sobą i wlać do smażących się śliwek. Opcjonalnie dolać 2 łyżki wody, jeśli śliwki nie puszczą za dużo soku. Całość gotować ok. 2-4 minut, aż sos zgęstnieje, a śliwki zaczną się rozpadać.
Polędwiczkę pokroić w plastry, polać sosem śliwkowym. Podawać np. z ryżem, ziemniaczkami i surówką ze świeżego szpinaku, pomidorków i truskawek z sosem balsamicznym.
Smacznego!