Gofry kokosowe
Gofry kokosowe
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
- 1,25 szklanki mąki ryżowej (można użyć pszenną)
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru (można połączyć z waniliowym)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Mleko kokosowe podgrzać, aby było płynne. Przelać do miski. Dodać żółtka (białek nie wyrzucać), cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Wsypać wiórki kokosowe, zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy kokosowej, delikatnie wymieszać.
Ciasto odstawić na ok. 30-60 minut, a po tym czasie smażyć gofry w gofrownicy na złoty kolor.
Gofry kokosowe podawać z bitą śmietaną, świeżymi owocami, cukrem pudrem lub dżemem.
Smacznego!