Focaccia z rozmarynem i solą morską
Focaccia z rozmarynem i solą morską
Focaccia to drożdżowe ciasto pochodzące z Włoch, podawana zazwyczaj przed posiłkiem głównym z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek, obok twardego sera i oliwek. Focaccia z rozmarynem i solą morską to świetny pomysł na wszelkiego rodzaju imprezy, przyjęcia. Ciasto można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce (można też zamrozić, wytrzyma kilka miesięcy), a w dzień imprezy tylko upiec ciasto.
Składniki:
- 1 torebka suchych drożdży (7g)
- ok. 550 g mąki pszennej (ja zmieszałam z 200 g mąką pszenną pełnoziarnistą)
- ok. 450 ml letniej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 płaskie łyżeczki soli
- odrobina cukru
Drożdże wymieszać w 100 ml letniej wody z dodatkiem szczypty cukru. Odstawić na ok. 10 minut, aż zaczną pracować.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę oraz zaczyn z drożdży. Całość zacząć wyrabiać dolewając stopniowo letnią wodę. Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem nakładkami do ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu powinno być elastyczne i sprężyste (wyrabiać ok. 10 minut).
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej wielkości (ok. 1-1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części i wyłożyć do formy (moja o wymiarach ok. 25×35 cm) wysmarowanej oliwą. Z ciasta wyjdą dwie focaccie, można je piec jedna po drugiej, można na raz np. na blaszce z piekarnika (jedna większa), a można też jedną porcję ciasta schować do lodówki pod przykryciem z folii i upiec następnego dnia.
Ciasto ugnieść dłońmi i zrobić w nim kilka wgłębień. Odstawić do napuszenia na ok. 30-50 minut.
Ponadto:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- łyżeczka soli morskiej
We wgłębienia focacci wlać oliwę, położyć rozmaryn i całość posypać solą morską. Focaccię z rozmarynem i solą morską wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec ok. 25 minut, aż zbrązowieje.
Ciepłą focaccię pokroić na kawałki, podawać z dobrą oliwą z oliwek z dodatkiem ziół.
Smacznego!