Focaccia z rozmarynem i solą morską

Focaccia z rozmarynem i solą morskąFocaccia z rozmarynem i solą morską

Focaccia to drożdżowe ciasto pochodzące z Włoch, podawana zazwyczaj przed posiłkiem głównym z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek, obok twardego sera i oliwek. Focaccia z rozmarynem, solą morską i oliwąFocaccia z rozmarynem i solą morską to świetny pomysł na wszelkiego rodzaju imprezy, przyjęcia. Ciasto można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce (można też zamrozić, wytrzyma kilka miesięcy), a w dzień imprezy tylko upiec ciasto.

Składniki:

  • 1 torebka suchych drożdży (7g)
  • ok. 550 g mąki pszennej (ja zmieszałam z 200 g mąką pszenną pełnoziarnistą)
  • ok. 450 ml letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • odrobina cukru

Drożdże wymieszać w 100 ml letniej wody z dodatkiem szczypty cukru. Odstawić na ok. 10 minut, aż zaczną pracować.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę oraz zaczyn z drożdży. Całość zacząć wyrabiać dolewając stopniowo letnią wodę. Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem nakładkami do ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu powinno być elastyczne i sprężyste (wyrabiać ok. 10 minut).

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej wielkości (ok. 1-1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części i wyłożyć do formy (moja o wymiarach ok. 25×35 cm) wysmarowanej oliwą. Z ciasta wyjdą dwie focaccie, można je piec jedna po drugiej, można na raz np. na blaszce z piekarnika (jedna większa), a można też jedną porcję ciasta schować do lodówki pod przykryciem z folii i upiec następnego dnia.Focaccia

Ciasto ugnieść dłońmi i zrobić w nim kilka wgłębień. Odstawić do napuszenia na ok. 30-50 minut.

Ponadto:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • łyżeczka soli morskiej

We wgłębienia focacci wlać oliwę, położyć rozmaryn i całość posypać solą morską. Focaccię z rozmarynem i solą morską wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec ok. 25 minut, aż zbrązowieje.

Focaccia z rozmarynem, solą morską   Focaccia z solą morską i rozmarynem

Ciepłą focaccię pokroić na kawałki, podawać z dobrą oliwą z oliwek z dodatkiem ziół.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Surówka z koprem włoskim
Surówka z koprem włoskim

Surówka z koprem włoskim, selerem naciowym, jabłkiem i roszponką Bardzo smaczna, zdrowa i mocno chrupiąca surówka z koprem włoskim, z...

Zamknij