Fasolka szparagowa z kiełbasą
Fasolka szparagowa z kiełbasą w sosie pomidorowym
Danie to jest szybkie do wykonania i bardzo smaczne. W swojej konstrukcji przypomina trochę fasolkę po bretońsku, jednak jest o wiele szybsze do zrobienia, bo fasoli nie trzeba wcześniej namaczać. Fasolka szparagowa z kiełbasą może być podawana na obiad jak i na ciepłą kolację.
Fasolka szparagowa zawiera dużo kwasu foliowego, błonnika i ma mało kalorii. Świetnie syci, ale nie tuczy.
- 1/2 kg fasolki szparagowej
- 200 g kiełbasy (ja dałam kiełbaski wiedeńskie)
- puszka pomidorów (lub ok. 4 sztuki świeże)
- kawałek papryki (opcjonalnie, ja akurat miałam w lodówce)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i poddusić na nim cebulę, po chwili dodać przeciśnięty czosnek. Zalać pomidorami z puszki (świeże wcześniej sparzyć i zdjąć z nich skórę) i gotować kilka minut do odparowania nadmiaru płynu. Sos pomidorowy doprawić solą i pieprzem. Dla wielbicieli ostrych dań, szczerze polecam dodanie ostrej papryczki chilli, która podniesie to danie na wyższy (ostrzejszy) poziom 😉
Fasolkę dokładnie wymyć i obrać (odkroić końcówki). Pokroić ją na kawałki ok. 2-3 cm. W sporym rondlu zagotować ok. 1/2 szklanki posolonej wody. Na wrzątek wrzucić fasolkę i dusić ją pod przykryciem kilka minut. W tym czasie pokroić kiełbasę (na krążki, półplasterki lub kostkę) i dorzucić do fasolki. Gotować, aż fasolka będzie wystarczająco miękka (ok. 15 minut). Całość zalać sosem pomidorowym, w razie potrzeby ponownie doprawić do smaku. Chwilę poddusić wszystko razem.
Fasolkę szparagową z kiełbasą podawać w głębokich talerzach ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami.
Smacznego!