Czerwona fasolka po bretońsku
Czerwona fasolka po bretońsku
W alternatywie do tradycyjnej fasolki po bretońsku, to danie jest dużo szybsze do przygotowania, ale nie mniej smaczne. Czerwona fasolka po bretońsku możliwa jest do wykonania w zaledwie pół godziny (o ile posiadacie wszystkie niezbędne produkty w domu).
Właściwie zamiast czerwonej fasolki z puszki, równie dobrze można dodać białą fasolkę z puszki.
Składniki:
- 2-3 dobre kiełbasy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy (opcjonalnie)
- 1 duża puszka pomidorów (użyłam całych, nie krojonych)
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki kminku mielonego
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku lub kawałek papryczki chilli
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
W głębokim garnku podgrzać oliwę z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodać posiekaną drobno cebulkę. Podgrzewać ok. 2 minuty, mieszając i dodając w międzyczasie przyprawy.
Kiełbasę pokroić w kosteczkę i wrzucić do cebuli, chwilę podsmażyć wszystko razem.
Fasolę i kukurydzę przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, dodać do garnka z kiełbasą, całość wymieszać, poddusić 1-2 minuty, po czym zalać pomidorami.
Czerwoną fasolkę po bretońsku dusić na niewielkim ogniu ok. 10 minut, aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos. Opcjonalnie można dodać 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Czerwoną fasolkę po bretońsku podawać ze świeżym pieczywem i świeżymi ziołami (bazylia, oregano, tymianek).
Smacznego!