Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Najlepsze ciasto marchewkowe, jakie miałam okazję jeść! Jest po prostu przepyszne! Wilgotne, długo zachowujące świeżość, odpowiednio słodkie, z nutą piernikową, kojarzącą się ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia… Ciasto marchewkowe robi się bardzo szybko, a co najważniejsze – jest długo wilgotne, dzięki zawartości marchewki i jabłka w nim.
Poniższa ilość składników jest na małą blaszkę o wymiarach ok. 20×17 cm (lub tortownicę ok. 20 cm). Jeśli chcecie zrobić większe, podwójcie ilość składników.
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub po szczypcie: gałki muszkatołowej, zmielonych goździków, imbiru)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- spora garść posiekanych orzechów włoskich
- ok. 1-2 marchewki
- 1/2 jabłka
Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach (powinno jej wyjść ok. 1 szklanki). Jabłko zetrzeć na tarce o większych oczkach (mniej więcej pół szklanki).
W misce wymieszać ze sobą: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Zawartość obu misek połączyć ze sobą, wymieszać, jedynie do połączenia się składników. Na koniec dodać startą marchewkę i jabłko, wymieszać.
Ciasto marchewkowe przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagranego do 170-180oC piekarnika (góra-dół). Ciasto marchewkowe piec ok. 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie je wyjąć, ostudzić, a dostudzić przełożone na kratkę.
Na ciasto marchewkowe wylać polewę.
Składniki na polewę:
- 150 g serka twarogowego słonego
- 1-2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu płynnego
Miękkie masło utrzeć, dodać miód. Można to zrobić mikserem. Składniki powinny się połączyć. Dodać do nich serek śmietankowy i całość zmiksować, by powstała jednolita masa. Polewę wyłożyć na ciasto marchewkowe, wyrównać.
Można również zrobić większą ilość tej polewy i przełożyć nią ciasto marchewkowe: przekroić blat ciasta poziomo na dwie części i część masy wyłożyć na blat, zakrywając ją drugim blatem, a na górę pozostałą część serka.
Smacznego!