Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką z nutą pomarańczy
Puszyste, mięciutkie, jedno z najlepszych, jakie robiłam i jakie jadłam ciasto drożdżowe z kruszonką (no może obok babki drożdżowej). Można je zrobić z suchych drożdży (dajemy ich o połowę mniej niż świeżych), wtedy nie trzeba robić rozczynu, ja jestem jednak wierna świeżym drożdżom.
Do tego kruszonka… tą uwielbia chyba każdy! Tym razem zrobiłam ją o posmaku pomarańczy, starłam do niej skórkę z jednej pomarańczy. Aromat był bardzo ciekawy.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 dodatkowe jajko do posmarowania
Mleko ocieplić, powinno być letnie. Masło rozpuścić, ostudzić.
Zrobić rozczyn. Drożdże wymieszać w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem łyżki mąki. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić go na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować” (rosnąć).
Mąkę przesiać do miski (jeśli robicie z suchymi drożdzami – wymieszać je z mąką), dodać cukier, jajko, pozostałe mleko oraz rozczyn. Ciasto drożdżowe miksować mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od brzegów miski (kilka-kilkanaście minut). Pod koniec wlać roztopione, wystudzone (może być letnie) masło, zmiksować do połączenia.
Z ciasta drożdżowego uformować kulę, włożyć do miski, oprószyć lekko mąką, przykryć lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości (ok. 90 minut).
Po tym czasie ciasto drożdżowe wyjąć, wyrobić dłońmi i przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki (moja o wymiarach 13×26 cm).
Ciasto drożdżowe ponownie przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 10 g cukru waniliowego
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Masło roztopić, dodać do niego cukier, mąkę i skórkę z pomarańczy, wszystko wymieszać tworząc kruszonkę. Jeśli ciasto na kruszonkę będzie zbyt „wilgotne”, dodać więcej mąki.
Kruszonką posypać podrośnięte ciasto drożdżowe, które wcześniej zostanie posmarowane rozbełtanym jajkiem.
Ciasto drożdżowe z kruszonką wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika (gór-dół) i piec ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Najlepiej smakuje świeże, lekko ciepłe, ze szklanką mleka lub dobrą kawą.
Smacznego!