Ciasteczka ze słonecznikiem

ciastka ze słonecznikiem

Chrupiące ciasteczka ze słonecznikiem

Niedzielny, jesienny, leniwy poranek… Słońce przebija się przez okna… Po śniadaniu w łóżku czas na kawusię i coś do niej 🙂 Ale, ale… i tu problem, nie ma tego „czegoś”. A że u mnie zachcianka = wizyta w kuchni, od razu poleciałam zobaczyć, co mam w szafce, by zrobić małe co nieco do kawusi. Nie musieliśmy długo czekać na lekko ciepłe, chrupiące ciasteczka ze słonecznikiem… Zapach, jaki się unosił podczas pieczenia, był tak niesamowity, że staliśmy przed piekarnikiem oczekując wyjęcia ciasteczek.

Ciasteczka ze słonecznikiem są odpowiednio słodkie, mocno chrupiące, a prażony słonecznik w nich to naprawdę bogactwo smaku.

Składniki na ok. 30 szt.: ciastka owsiane ze słonecznikiem

  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru (ja dałam 1/4 brązowego cukru demerara i 1/4 białego)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (ja dałam 3/4 szklanki mąki pszennej i 3/4 szklanki mąki żytniej razowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka płatków owsianych zwykłych
  • 1 szklanka ziaren słonecznika

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, mieszając co chwilę. Miękkie masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać jajko, połączyć razem. Wsypać mąkę i proszek, zmiksować. Wsypać płatki owsiane i ziarna słonecznika, wymieszać razem wszystko.

Z ciasta lepić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie (lekko rosną). Jeśli masa jest klejąca, można bezpośrednio łyżką wykładać ciasto na blaszkę. Ciasteczka ze słonecznikiem lekko spłaszczyć.

Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (można dwie blachy na raz, z włączonym termoobiegiem) i piec do zarumienienia ok. 12-15 minut. Po wyjęciu blaszki z ciastkami z piekarnika, chwilę odczekać, bo ciastka będą miękkie, po chwili przełożyć je na kratkę i wystudzić.

ciasteczka ze słonecznikiem   ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Ciasteczka ze słonecznikiem można trzymać zamkniętym szczelnie pojemniku do tygodnia.

Dla lubiących sezam polecam bardziej ciasteczka sezamowe. Natomiast wielbicieli bakalii zachwycą bardziej ciasteczka owsiane z bakaliami.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sos beszamelowy
Sos beszamelowy

Sos beszamelowy Sos beszamelowy wynaleziony był ponoć przez francuskiego urzędnika Louisa de Béchameil, który pracował nad recepturą bardzo długo (mówi...

Zamknij