Ciasteczka owsiane
Chrupiące ciasteczka owsiane z bakaliami
Jedne z moich najbardziej ulubionych ciastek! Chrupią przy każdym kęsie, są zdrowe, bo napakowane bakaliami i płatkami owsianymi, nie są wymagające w przygotowaniu. Polecam, ale radzę zachować ostrożność – ciasteczka owsiane uzależniają!
- 200 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki drobnego cukru (można pomieszać z trzcinowym)
- 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru (może być cukier Muscovado)
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej (można dać mąkę pełnoziarnistą)
- 2,5 szklanki płatków owsianych (górskie)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- bakalie: orzechy włoskie, orzechy laskowe, żurawina, słonecznik prażony, pestki dyni, rodzynki, suszone morele.
Miękkie masło zmiksować, dodając oba cukry. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować. Wsypać płatki owsiane, wymieszać. Dorzucić bakalie, wymieszać.
2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki (wilgotną dłonią) wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach od siebie. Można też ciasto nakładać łyżką bezpośrednio na blachę pomagając sobie drugą łyżką. Kulki lekko spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 17 minut do zarumienienia (można do piekarnika wstawić dwie blachy i ustawić funkcję termoobieg). Przed zdjęciem z blachy chwilę odczekać (będą miękkie), potem studzić na kratce.
Ciasteczka owsiane można przechowywać w zamkniętym słoju przez tydzień (o ile tak długo wytrzymają).
Smacznego!