Brokuły i kalafior w cieście
Brokuły i kalafior w cieście z sosem tzatziki
Świetny patent, zwłaszcza jako haczyk na dzieci, które nie za bardzo przepadają za tymi warzywami. Brokuły w cieście oraz kalafior w cieście posmakują większości osób. Chrupiąca panierka i delikatne wnętrze, a do tego sos tzatziki… pychotka!
Składniki:
- brokuł
- kalafior
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- ok. 1 szklanka bułki tartej
- ole do smażenia
Brokuł i kalafior podzielić na mniejsze różyczki, opłukać pod bieżącą wodą. Obgotować w osolonej wodzie (ale krótko, aby warzywa się nie rozgotowały), zalać lodowatą wodą (by zaprzestać proces gotowania), odsączyć z nadmiaru wody.
Jajka roztrzepać, dolać mleko, wsypać sól i mąkę. Dokładnie wszystko roztrzepać, by nie było grudek. Ciasto powinno być bardzo gęste. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Każdą różyczkę brokuła i kalafiora zamaczać w cieście, po czym wyjmować (można sobie pomóc np. widelcem) i obtaczać bułką tartą. Wkładać na rozgrzaną patelnię (lub rondel) z oliwą i smażyć na złoto z każdej strony (uważać, aby ogień nie był zbyt duży, by panierka nie tylko opiekła się z zewnątrz, a również upiekła w środku). Odkładać na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Brokuły w cieście i kalafior w cieście smakują bardzo dobrze z sosem tzatziki.
Składniki na sos:
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 świeży ogórek
- koperek (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Do jogurtu wciskamy czosnek. Ogórka dokładnie myjemy (nie trzeba go obierać, ale można) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do jogurtu (można go wcześniej posolić i po kilku minutach odsączyć sok i dopiero dodać do jogurtu). Przyprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić.
Brokuły w cieście i kalafior w cieście bardzo dobrze smakują też z sosem z pomidorów.
Smacznego!