Biszkopt
Idealny biszkopt na tort
Według mnie najlepszy przepis na biszkopt! Wystarczy trzymać się kilku wskazówek, a na pewno się uda. Jest to biszkopt rzucany, czyli po upieczeniu rzuca się go na podłogę. Dziwne? Ale dzięki temu jest naprawdę idealny 😉
Składniki na biszkopt do tortownicy ok. 22 cm:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli). Pod koniec bardzo powoli, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, aż cukier się rozpuści. Dodawać po jednym żółtku, po każdym – miksować. Obie mąki przesiać do odrębnej miski i wymieszać. Powoli dodać do ubitej masy i delikatnie wmieszać (aby ubita piana nie opadła). Można korzystać z miksera ale na minimalnych obrotach.
Dno tortownicy o średnicy ok. 22 cm (można użyć mniejszej, wtedy tort będzie wyższy, lub większej – wtedy tort będzie szerszy ale niższy) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie smarować. Wylać na to ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut w temperaturze ok. 170oC (do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. pół metra zrzucić je na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt zachowa swój kształt, będzie równy i nie opadnie. Włożyć z powrotem do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Dopiero ostudzony biszkopt oddzielić od ścianek tortownicy i wyjąc go z niej. Przekroić na 3-4 blaty. Wskazówka dotycząca idealnego przekrojenia biszkoptu znajduje się w zakładce Tips & Tricks.
Smacznego!