Bezy z mascarpone i likierem
Bezy z mascarpone i likierem
Mmmm… kolejny pyszny deser na bazie białek. Bezy z mascarpone, z dodatkiem likieru kawowego i z prażonymi płatkami migdałów są tak pyszne, że proponuję od razu zrobić ich nieco więcej 🙂 Znikają w okamgnieniu. Krem jest delikatny, z lekką nutą dobrego alkoholu, beza krucha, a migdały chrupiące. Całość tworzy wspaniały torcik, który może być nawet tortem urodzinowym (dla każdego osobny kawałek).
Składniki na ok. 6 sztuk:
- 4 białka
- 200 g cukru drobnego do wypieków
- 1/2 łyżki soku z cytryny
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać małymi partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, dodać sok z cytryny, zmiksować.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć łyżką masę na bezy, lekko ją przyklepując i zachowując odstępy pomiędzy kolejnymi bezami (rosną podczas pieczenia).
Bezy wstawić do nagrzanego do 120oC piekarnika (góra-dół), po czym od razu zmniejszyć grzanie do ok. 100oC. Bezy piec ok. 1,5-2 godzin. Gdy będą zarumienione, lekko uchylić drzwiczki piekarnika, aby wyschły. Bezy można upiec dzień wcześniej, a ozdobić kremem przed samym podaniem.
Składniki na krem:
- 150 ml śmietanki kremówki
- 150-200 g serka mascarpone
- 3 łyżki likieru kawowego (np. Baileys)
Schłodzoną śmietankę kremówkę dobrze ubić, dodając do niej mascarpone. Nie miksować za długo, aby krem się nie zważył. Dodać cukier puder do smaku, a następnie likier i krótko zmiksować.
- spora garść płatków migdałów
- 2-3 łyżki likieru kawowego
Na każdą bezę nakładać sporą łyżkę kremu z mascarpone i likierem, posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i skropić likierem.
Bezy z mascarpone i likierem podawać od razu po przygotowaniu.
Z pozostałych żółtek można przygotować inne słodkości. Pozostałe bezy na blogu również polecam.
Smacznego!