Beza czekoladowa
Beza czekoladowa czyli Czekoladowa Pavlova
Co zrobić, gdy z innych wypieków zostaną białka? Zdecydowanie bezę! Zamiast tradycyjnej Bezy Pavlovej można się pokusić o czekoladową odmianę.
Składniki:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu)
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- 400 ml śmietany kremówki
- świeże owoce: np. truskawki, maliny
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać bardzo powoli i małymi ilościami cukier, cały czas ubijając. Na sam koniec dodać sok z cytryny i przesiane kakao, zmiksować delikatnie. Czekoladę roztopić i wystudzić. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, na którym narysować okrąg o średnicy ok. 22 cm i na niego wyłożyć bezę. Na to wylać roztopioną czekoladę i zrobić „esy-floresy”. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i po chwili zmniejszyć temperaturę do ok. 140oC. Piec ok. 1,5 godziny. Studzić w uchylonym lekko piekarniku. Zdjąć papier.
Na bezę czekoladową wyłożyć ubitą kremówkę (wcześniej dobrze ją schłodzić) z odrobiną cukru pudru i udekorować świeżymi owocami (najlepiej świeże, sezonowe, ale mogą być też mrożone). Śmietankę kremówkę można połączyć z mascarpone (najpierw zmiksować śmietankę, a później dodać mascarpone miksując już bardzo krótko, by masa się nie zważyła).
Zapraszam do wykorzystania przepisów z wykorzystaniem żółtek.
Smacznego!