Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana z boczkiem i sosem pieczarkowym
Babka ziemniaczana to danie popisowe moich rodziców! U nas w domu robi się ją na wielką skalę (prawie jak dla pułku wojska!), ale ma tylu zwolenników, że zawsze zostanie zjedzona w całości. Nie mogę się zdecydować, czy lepsza jest zaraz po upieczeniu (rozpływająca się w ustach, mokra), czy odgrzewana na patelni na drugi dzień (zwarta). Jest tak niesamowicie dobra, że polecam każdemu spróbować ją przyrządzić. Jedna uwaga – babka ziemniaczana pęcznieje w żołądku dopiero po zjedzeniu i trzyma tak długo (jest syta), że do końca dnia na pewno już nic nie zjecie 😉 Przy okazji obiad nie jest drogi, składa się w większej części z ziemniaków…
Ziemniaki… obecnie chyba niedoceniane przez nas… a mają naprawdę dobre właściwości. Przede wszystkim duża zawartość witaminy C, a także zawartość magnezu, potasu, błonnika, żelaza, fosforu. A co najdziwniejsze – są niskokaloryczne! Mają o pięć razy mniej kalorii niż makarony czy kasze! Oczywiście mowa o samych ziemniakach, bez sosów, czy tłuszczyku na wierzchu. Aby zachowały te właściwości, należy je jak najmniej przetwarzać (gotować w malej ilości wody lub na parze, albo też piec, zamiast gotować w garnku pełnym wody lub smażyć na głębokim tłuszczu – wtedy na pewno nie obniżą cholesterolu!).
Babka ziemniaczana jest łatwiejsza do zrobienia niż placki ziemniaczane, gdyż wszystko piecze się w piekarniku, a zapach ze smażenia nie utrzymuje się w pomieszczeniach przez kolejne godziny, jak przy smażeniu placków.
- 1,5-2 kg ziemniaków
- 70 dag mięsa: boczek, łopatka, szynka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3-4 łyżeczki soli
- olej
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (tej, gdzie np. ocieramy skórkę z cytryny). Jeśli ktoś ma – polecam użyć do tego maszynkę, która zrobi to co najmniej 10 razy szybciej. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do ziemniaków.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni do wytopienia tłuszczu i zezłocenia. Dodać do niego pokrojoną w kosteczkę cebulkę, podsmażyć razem. Wszystko dodać do ziemniaków. Do miski ze składnikami wbić też jajka, wsypać mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Brytfankę (u nas o długości ok. 35 cm) wysmarować olejem i wlać do niej ciasto na babkę ziemniaczaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec min. 1,5 godziny (boki babki powinny się ładnie zezłocić). Babkę ziemniaczaną podawać gorącą z sosem (np. pieczarkowym), śmietaną lub surówka z kiszonej kapusty. U nas gości zawsze w towarzystwie sosu pieczarkowego.
Składniki na sos pieczarkowy:
Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni lub w rondlu z odrobiną tłuszczu. Dodać obrane, wymyte i pokrojone w kawałki pieczarki. Chwilę smażyć. Zalać wodą (można bulionem) i zagęścić śmietaną lub roztrzepaną z wodą mąką. Przyprawić do smaku.
Smacznego!