Babeczki brownies z malinami
Babeczki brownies z malinami
Zamiast tradycyjnego brownie, można się pokusić na odmienną wersję. Babeczki brownies z malinami są przepyszne! Słodkie, z nutą kwasowości. Czekolada i maliny to duet idealny!
Maliny są owocami zawierającymi sporo witamin, mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i wzmacniające organizm. Teraz w sezonie szczególnie je polecam.
- 120 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 140 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- czubata szklanka malin (mogą być mrożone)
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić z masłem w rondlu na niewielkim ogniu. Dodać cukier, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. W drugiej misce przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Masę czekoladową łączyć powoli z mąką, miksując. Pod koniec wbić jajka, zmiksować. Wrzucić maliny i delikatnie wymieszać. Jeśli używacie malin mrożonych, lepiej je lekko rozmrozić przed dodaniem do masy, gdyż może ona za bardzo zgęstnieć pod wpływem zimnej temperatury.
Masę nakładać do foremek na babeczki do wysokości 3/4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (grzanie góra-dół) i piec ok. 20 minut. Brownies z malinami powinny być lekko wilgotne w środku. Można posypać cukrem pudrem lub udekorować mascarpone i malinami.
Brownies z malinami jest przepyszne wyjęte prosto z piekarnika. Ja nie mogłam się oprzeć takiej ciepłej, lekko płynnej jeszcze babeczce 🙂 Po wystudzeniu babeczki stężeją.
Smacznego!