Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese
Sos boloński (bolognese) to ciepły sos mięsny, który pochodzi z północy Włoch (miasta Bolonia). Tradycyjnie kiedyś kroiło się mięso na malutkie kawałeczki (obecnie używa się mielonego) i dodawało do sosu włoszczyznę, tj. marchew, seler, pietruszkę (obecnie dominują pomidory). Mój ulubiony sos bolognese to po prostu mięso mielone z pomidorami, świeżą bazylią i parmezanem. Najlepiej, gdy pomidory są świeże, jednak takie z puszki również mogą być.
- 160-200 g makaronu spaghetti
- 250 g mięsa mielonego (np. wieprzowo – wołowe)
- 1 puszka pomidorów
- pół cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- mały kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
- kilka listków bazylii (może być suszona)
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzać oliwę, wrzucić na nią posiekaną cebulkę i przeciśnięty czosnek. Lekko przesmażyć i dodać mięso i drobno posiekaną chilli. Rozgnieść grudki widelcem, podsmażyć. Wlać pomidory wraz z sosem i zredukować. Jeśli używacie świeżych pomidorów, należy je najpierw naciąć od nasady i zalać wrzątkiem na kilka chwil, po czym włożyć do lodowatej wody. Po tej procedurze skórka łatwo odejdzie od pomidora. Wystarczy je wtedy pokroić i wrzucić do sosu. Sos boloński przyprawić, a pod koniec dodać kilka posiekanych listków bazylii. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, posypać tartym parmezanem. Spaghetti bolognese należy podawać gorące.
Opcjonalnie można makaron po prostu polać sosem, jednak w tradycyjnej kuchni jest on od razu mieszany z makaronem.
Smacznego!