Eklerki
Eklerki z kremem waniliowym, czekoladowym, owocowym
Eklerki to podłużne ciastka z parzonego ciasta, wypełnione kremem lub bitą śmietaną, oblane błyszczącą czekoladą. Prawdopodobnie pochodzą z Francji (z francuskiego eclair znaczy błysk), dziś chyba każdy je lubi.
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 100 g masła
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 150 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- szczypta soli
Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Wsypać mąki ze szczyptą soli i mieszać (podgrzewając), aż powstanie jednolite ciasto. Wystudzić. Do wystudzonego wbić jajka i dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem. Wykładać przy pomocy rękawa cukierniczego (można też łyżką) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (powinny mieć ok. 10 cm długości). Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec ok. 20-25 minut. Ostudzić na kratce i przeciąć je wzdłuż.
Składniki na krem waniliowy:
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- ziarna z laski wanilii lub cukier waniliowy (ewentualnie aromat waniliowy)
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i wanilię.
Składniki na polewę czekoladową:
- 60 g gorzkiej czekolady (dla miłośników – może być mleczna)
- 30 g masła
Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej.
Przecięte eklerki napełnić kremem. Zakryć górną częścią. Polać przestudzoną czekoladą. Schłodzić.
Dla odmiany proponuję wypróbować eklerki z innymi smakami kremów:
Krem czekoladowy:
Dodać 50 g roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady do ubitej śmietany (zamiast wanilii). Schłodzić, by zgęstniał.
Krem owocowy:
Do ubitej śmietany dodać ok. 100 g zblendowanych truskawek (lub innych owoców np. jagód) oraz roztopione w minimalnej ilości wody 2 łyżki galaretki owocowej, lekko przestudzonej. Przed nadzianiem eklerków krem należy schłodzić.
Smacznego!