Makaron z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
Makaron z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i rukolą
Takie obiady uwielbiam! Nie dość, że szybkie w przygotowaniu, to tak smaczne, że cała rodzinka zjada ze smakiem 🙂
Prosty przepis na nieco wykwintny i bardzo smaczny obiad. Makaron z szynką parmeńską, z dodatkiem suszonych pomidorów, rukolą i orzechami włoskimi na pewno Wam posmakuje!
Składniki na 2 porcje:
- ok. 160 g makaronu (u mnie tagliatelle)
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
- 2 garście rukoli
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
- 2 łyżki startego sera parmezan
- pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Szynkę parmeńską i suszone pomidory pokroić w paseczki. Rukolę wypłukać i osuszyć.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z zalewy suszonych pomidorów, dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek i szynkę parmeńską. Smażyć ok. 2 minut do zarumienienia się szynki, po czym dodać pokrojone suszone pomidory, orzechy i świeżo mielony pieprz, smażyć kolejną minutę.
Makaron odlać (zostawiając trochę wody) i od razu wrzucić na patelnię, wlewając też ok. 1/5 szklanki wody z gotującego się makaronu. Dodać rukolę, wymieszać. Gdy rukola zacznie więdnąć, danie wykładać na talerze.
Makaron z szynką parmeńską posypać startym parmezanem, podawać od razu.
Smacznego!