Surówka z kopru włoskiego i jabłka
Surówka z kopru włoskiego, jabłka, selera naciowego
Smaczna, zdrowa i chrupiąca surówka z kopru włoskiego, z dodatkiem słodkiego jabłka, selera naciowego, chrupiących orzechów i suszonej żurawiny. Całość ze smacznym dressingiem.
Składniki:
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 nieduże słodkie jabłko
- garść orzechów włoskich
- garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Koper włoski pokroić na ćwiartki, każdą ćwiartkę – w cienkie plasterki. Z jabłkiem postąpić podobnie, usuwając wcześniej jego gniazdo nasienne. Seler naciowy pokroić w ukośne plastry. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dodając bakalie i natkę pietruszki.
Składniki na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- sól
Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać, polać surówkę z kopru włoskiego i całość dokładnie przemieszać. Surówkę odstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Smacznego!