Lasagne z mięsem
Lasagne z mięsem mielonym, pomidorami i beszamelem
Mój T. zakochał się w tym daniu, gdy byliśmy w Rzymie. Faktycznie – tamta lasagne, choć niewielkich rozmiarów, była tak wspaniała, że musieliśmy zamówić kolejną. Spróbowałam swoich sił, by zrobić podobną i nawet mi się to udało 🙂
Składniki na dwie spore porcje:
- 8 płatów makaronu lasagne
- 250 g mięsa mielonego (wieprzowo – wołowe)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 puszka pomidorów
- mały kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
- sos beszamelowy
- dwie garście tartej mozzarelli
Zamiast sosu beszamelowego można użyć kwaśnej śmietany – 150 g wymieszanej z parmezanem – 40 g i mlekiem – 125 ml, ale jednak według mnie lepszy smak osiągnie się używając sosu.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i przeciśnięty czosnek. Zeszklić. Dodać mięso, obsmażyć ok. 5 minut. Rozgnieść grudki. Wlać pomidory z puszki wraz z sosem i gotować do odparowania nadmiaru wody, co jakiś czas mieszając. Dodać posiekaną chilli, bazylię oraz przyprawy.
W formie do zapiekania (ja użyłam dwóch pojedynczych o wymiarach 12 x 19 x 4,5 cm) na dno wlać sos beszamelowy, na to położyć płat makaronu (bez wcześniejszego gotowania), wyłożyć część farszu mięsnego, polać beszamelem i tak w kółko do wyczerpania wszystkich składników (powinny wyjść 4 „piętra”). Posypać tartą mozzarellą. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i zapiekać ok. 30-35 minut.
Smacznego!