Papryki faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiem
Papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem i cukinią
Bardzo smaczne, z dodatkiem zdrowej kaszy jaglanej, cukinii i kurczaka faszerowane papryki. Idealne dla całej rodziny na obiad. Ciekawa propozycja podania czegoś pożywnego.
Składniki:
- 5 czerwonych papryk
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 nieduża cukinia
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2/3 szklanki passaty pomidorowej (lub pomidorów z puszki)
- 1/4 szklanki startego sera np. mozzarella
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól
- pieprz
Kurczaka pokroić w niewielką kosteczkę, oprószyć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, wymieszać z 2 łyżkami oliwy.
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, po czym wrzucić na lekko osolony wrzątek (ok. 3/4 szklanki wody) i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem do wchłonięcia całej wody, ok. 15 minut.
Papryki pokroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. W dużym garnku zagotować wodę i na wrzątek wrzucić papryki. Zblanszować je ok. 3 minut, po czym przelać zimną wodą. Dwie połówki pokroić w niewielką kosteczkę, resztę połówek ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty czosnek i pokrojoną paprykę, dodać mięso i wszystko razem smażyć kilka minut. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dorzucić do mięsa, razem smażyć kolejnych kilka minut. Wlać passatę pomidorową, dodać kaszę jaglaną, wszystko wymieszać doprawiając do smaku.
Farszem nadziewać połówki papryk, na wierzch ułożyć starty ser i opcjonalnie listki tymianku lub oregano.
Papryki faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiem wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec ok. 25-30 minut do zarumienienia.
Smacznego!